Tel : 0533 161 45 43Email : bilgi@egepert.com

Ağır Hasar Kaydı

İkinci el araç satın alırken, tramer diye adlandırılan bilgi alt yapısından sorgu yapan herkesin mutlaka bir kere dahi olsa denk geldiği tabirlerden bazılarıdır ‘’pert, ağır hasar kaydı, tam ziya’’ gibi kavramlar.
Peki nedir bu kavramları birbirinden ayıran ana başlıklar. Ve hasar kaydı, bir aracı satın alırken ne derece önemlidir?
Hasar kaydı, kazaya karışmış bir aracın bilgi alt yapısında yapılacak sorguyla görülebilen, yapılan kaza neticesinde aracın kasko veya trafik sigortası üzerinden karşılanan toplam hasar miktarını belirtir rakamdır. Genellikle tutar net ifadelerle belirtilir ve tamiratı yapanın yetkili servis olması durumunda gereğinden biraz fazla görülebilen bir tutardır. 
Ağır hasar kaydı, her ne kadar pert kaydı ile karıştırılıyor olsa da aralarında küçük farklılıklar vardır. Yine bilgi alt yapısından edinilecek bir sorgulamada, tutar yazmaksızın sadece ‘’ağır hasar kaydı’’ ifadesi yer alabileceği gibi, tutarın da belirtildiği bir durum söz konusu olabilir. Ağır hasar kaydı, aracın kaza yapılan tarihteki kasko rayiç bedeline oranla yüksek miktarda bir hasar olması durumunda düşülecek kayıttır. Ülkemizde, hava yastığı açılan araçlar için direkt olarak pert kaydı düşüldüğüne inanılır ancak sadece hava yastığının açılması aracın perte çıkarılması için yeterli bir veri değildir. Ayrıca ağır hasarlı araçlar için kasko poliçesi düzenlenmesinde genellikle sorun yaşanmaz. 
Tam ziya veya pert diye nitelendirebileceğimiz kayıt türünde ise araç, kaza yapılan dönemde, aracın kasko rayiç bedelinin %70 i ve üzerinde bir hasar almıştır. Sigorta şirketi tek başına karar alamamakla birlikte, araç ruhsat sahibi ile birlikte aracın perte çıkarılmasını sağlar. Ve aracı ister tamirat ihalesi yoluyla yaptırarak isterse de direkt olarak satışa çıkarabilir. Bu aşamada araç sahibine, aracın o dönemdeki kasko rayiç bedeli –üç ayrı internet sitesinden aracın muadili olabilecek özellikte fiyatların ortalaması alınarak- ödenir. Çoğu kez tamiratının ardından dahi trafikte tehlike arz edeceği düşünüldüğünden, yeniden kasko poliçesi düzenlenmesi ise mümkün olmakla birlikte çok zordur. 
İkinci el araç alırken, mutlaka sistemsel sorgulama yapmanızı ve mümkünse hasarlı araç alırken, görmenizi ve işin uzmanlarından –EGEPERT- yardım almanızı öneririz.
Keyifli sürüşler.