Pert Kaydı Nedir?
- Pert Araç Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Pert Kaydı Nedir?
- Pert Araçlarda Sigorta Süreci
- Pert Kayıtlı Araç Satın Alınır mı?
- Egeli Oto Kurtarma | Araç Taşımacılığı
- Ya Pert Kayıtlı Aracım Bir Daha Hasar Alırsa?
- Hasar Kayıtlı Araç Fiyatları
- Satın Aldığım İkinci El Araç Pert Çıkarsa Ne Olur?
- Pert Kayıtlı Araç Ne Demek?
- Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?
- Hasar Kayıtlı Araçlar Yollarda
- İzmir Pert Araç
- Pert Araç Alış Satış
- Pert Araç Sorgulama
Aracı olan ya da almayı düşünen herkesin kulağına bir kere dahi olsa gelmiştir "pert / hasar kaydı” kelimesi. Peki, hasar kaydı ile karıştırılan pert kaydı nedir?
Trafikte veya herhangi bir koşulda aracınız ile yapmış olduğunuz maddi hasarlı kazalar sonucunda, aracınızın rayiç bedelinin %70 ine tekabül eden bir yerine koyma maliyeti çıkıyor ise bu araç pert olmuş demektir. Çünkü sigorta firmaları bu bedelin üstündeki tamir ücretlerini karşılamayı göze almak istemezler. Sigorta şirketinin bunu yapmasının iki sebebi vardır.
Birincisi; toplam hasarının aracın rayiç bedeline bu kadar yakın olduğu bir bedele tamir edilebilecek kadar hasar almış bir araç, trafikte güvenlik tehdidi oluşturacaktır. İkincisi ise yine bu bedele mal olacak bir tamir ücretinin pert karşılığı ödenen ücrete göre daha mantıklı olmasıdır. Bunun sebebi, aracın ağır hasar alması sonucunda geriye kalan halinden yani hasarlı satışından elde edilecek gelirin kar olarak şirkete kalacak olmasıdır. Yine bu tutar şirketin ödediği teminat tutarından kurtardığı miktarı da artırmış olacaktır.
Bu gibi durumları değerlendirmede yetkili olan eksperlik kurumu, aracın ağır hasarlı olduğuna hükmettikten sonra, emniyet kayıtlarına bu durum işlenir. Artık aracın işlem geçmişine bakıldığında bu kayda herkes tarafından ulaşılabilir. Özellikle son dönemde ülkemizde de yaygınlaşan araç satışı dolandırıcılığına dikkat edilmesi açısından, satın alımlarda aracın geçmişinin iyi irdelenmesi, doğru fiyatın belirlenmesinde ciddi fayda sağlayacaktır.
Zira, gerek ihale yoluyla gerekse sahibinden satış yöntemiyle elden çıkarılan bu araçların ilgili kayıtları gizlenmekte ve bir süre kullandıktan sonra aracı satmak isteyen kullanıcılar büyük zararlara katlanmak zorunda kalmaktadırlar.
Bunun yanında bilmeden satın alınan pert / hasarlı araç sadece maddi anlamda pahalıya mal olmanın yanında, tamiri esnasında yapılan hatalardan kaynaklanan sebeplerden ötürü güvenlik ve sürüş zafiyeti yaşatmakta, kullanıcıların canına mal olabilecek hasarlara da gebe olmaktadır.
Pert kayıtlı araçlara yeniden kasko ve zorunlu trafik sigortası düzenlenmesinde bir sakınca olmadığı gibi, trafiğe tekrar çıkabilmeleri açısından da evrak hazırlamak adına sürecin zor olduğu söylenemez. Doğru fiyatla doğru yerden satın alınan pert kayıtlı araç kullanıcı için zorluk değil şanstır.